De 7e generatie neemt over
4 juli, 2022 in
De 7e generatie neemt over
Kooijmans Quality Tools

Vandaag is er een belangrijke mededeling gedaan door Martien Kooijmans en zijn zoon Tijn Kooijmans. Afgelopen zondag, op 3 juli, is Martien 65 geworden. Dit jaar, precies 100 jaar geleden, nam Toon A.H.Kooijmans, de vierde generatie, het bedrijf over van zijn vader Hans Kooijmans die toen ook 65 jaar was. Het bedrijf werd op die gelegenheid door Toon ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de naam A.H.Kooijmans. Aangezien Tijn zich als zevende generatie de afgelopen jaren goed ingewerkt heeft in de zaak, voelt Martien dat het tijd is geworden om het directeurschap aan hem over te dragen. Het 100 jarig bestaan van de naam A.H.Kooijmans is een uiterst goed moment hiervoor.

Tijdens de toespraak vertelden Martien en Tijn over het verleden van ons bedrijf, over de start in 1814 en hoe Martien de afgelopen 40 jaar samen met ons team een ‘uit de kluiten gewassen schuur’ heeft laten groeien tot het moderne bedrijf waar we nu werken. Tijn groeide hier als kind mee op, maar werd door Martien altijd vrij gelaten om zichzelf te ontwikkelen. Hij haalde zijn ingenieursdiploma aan de TU in Eindhoven, en bouwde zijn eigen bedrijf op in Amsterdam.
Tot 2018 had hij nooit het idee om in Schijndel actief te worden, tot het op een gegeven moment begon te kriebelen. Er zijn veel uitdagingen in het bedrijf, welke graag door hem aangepakt worden. Martien heeft Tijn altijd de ruimte gegeven dit op zijn eigen manier te doen, en heeft er het volle vertrouwen in dat het directeurschap bij hem in goede handen is. De toekomstvisie van Tijn voor het bedrijf is dat er zal blijven worden ontwikkeld aan de machinetechniek, logistiek, en ICT, zodat het bedrijf zo gestroomlijnd mogelijk kan functioneren. Daarnaast houdt hij van een open cultuur waarin er ruimte voor iedereen is om zich te kunnen ontwikkelen.

Voor Martien komt er een periode aan waar rust en gezondheid naar de voorgrond komen. Hij zal actief blijven in de zaak, maar zich alleen bezighouden met dingen die hij leuk vindt. Het contact met klanten en leveranciers dat Martien momenteel onderhoudt zal het komende jaar geleidelijk overgedragen worden

Aan het einde van de toespraak werd er een cadeau van het bedrijf en de familie overhandigd aan Martien. Een verguld bijltje in een mooie lijst, gemaakt door de Schijndelse lijstenmaker Alkema. Op de houten steel is de volgende tekst gelaserd: “De knoop is doorgehakt, je gaat met pensioen. Leg het bijltje er niet bij neer, maar hang hem aan de muur”.